Har bakat ett supergott bröd!

Nu kan Gutekorn presentera ett supergott ljust lantbröd bakat med surdeg och Vårspelt med inslag av Borstvete. Mjölet finns att inhandla på Roma Valskvarn i den nyöppnade butiken.

Gör så här:
Du har väl en rågsurdegsgrund på lut i kylen? Om inte så får du göra en, men räkna med att det tar 4-5 dagar.
Dag 1 kväll: rör ihop ca 1 msk rågmjöl (fullkorn) och 2 msk vatten i en liten urdiskad burk och låt stå på varm plats i köket.
Dag 2 kväll upprepas proceduren
Dag 3 kväll omigen
Dag 4 kväll same, same

Nu bör du ha en bubblig syrligt doftande surdegsgrund… sätt på locket och förvara den i kylen. Den sjunker ihop och delar sig men det betyder bara att den vilar tills du börjar använda den.

Gutekorn ljust lantbröd
Dag 1 kväll: Ta fram en bunke ca 3 liter, rör ihop 2 msk rågsurdegsgrund med 2 dl ljummet vatten och 2 dl Vårspelt sikt från Gutekorn.
Täck med lock eller motsvarande och låt stå till nästa dag i köket gärna på ett varmt ställe.
Dag 2 efter du ätit frukost: tag surdegsgrunden från dagen före och rör ner ca 1 tsk jäst, 2 dl kallt vatten, 1 msk flytande honung, 2 tsk salt och 1 dl Gutekorn Borstvete fullkorn. Sedan rör du ner ca 6 dl Gutekorn siktad Vårspelt och rör tills allt blandat sig, är degen väldigt lös kan du tillsätta ytterligare siktad vårspelt. Låt degen vila ca 1 timma.

Sedan skall degen dras ut och vändas in under  sig själv i bunken medsols med fuktad hand tre gånger med ca 45 minuters mellanrum. Låt degen vila ca 1 timma innan du förbereder den för utbakningen.

Ta fram en ren bakhandduk som du strör rikligt med mjöl på. Vänd ut degen ur bunken på handduken och dra den med fuktad hand i alla hörn, som du i tur och ordning viker in under brödet. Vik ihop handduken till ett paket. Låt jäsa ytterligare 1 timma.

Sätt ugnen på 250 grader så den är het när det är dags att skjutsa in brödet i ugnen. Sätt i en plåt i ugnen som ska bli het och en oöm plåt i botten på ugnen. Vänd över degen på ett bakpapper eller silikonduk (mycket användbar sak) som sedan förs över till den heta plåten.  
Lägg några isbitar på den nedersta plåten.
Vädra ugnen ett par gånger under bakningen.
Brödet är klart efter ca 35-40 minuter eller när innertemperaturen är  94-96 grader.

Skorpan blir fantastiskt bra i den höga temperaturen och smaken blir gudomlig! Med enkla medel har du gjort ett minst lika gott bröd som proffsen på berömda bageriet!

Lycka till!

Nästa projekt är ett lika enkelt bröd med rågsikt som påminner om Poilanes berömda bröd från Frankrike.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s