Experimentet med Poilanebrödet

I förra inlägget utlovades en variant av det s.k. Poilanebrödet. Sagt och gjort.
En fördeg sattes på kvällen av 2 msk surdegskultur från kylen, 1,5 dl ljummet vatten och 1,5 dl grovt fullkornsrågmjöl från Labans kvarn.
Detta fick stå med lock på i köket över natten.
Nästa dag efter frukost hade det börjat bubbla ordentligt så då tillsattes 2,5 dl ljummet vatten, ca 2 tsk salt och ca 9 dl mjöl, hälften oblandad rågsikt från Labans kvarn och hälften siktad Gutekorn Vårspelt. Allt rördes ihop till en lös deg som fick stå i köket ett par timmar. För säkerhets skull strödde jag ut grovmalen råg på toppen av degen.
Därefter vidtog den kladdiga utmaningen att dra och vika degen med ca 45 minuters mellanrum i tre perider innan slutjäsningen. (Jfr föregående bröds instruktioner.)
För säkerhets skull strödde jag på mer grov råg mellan procedurerna.
Efter sista jäsningen på ca 1,5 timmar tog jag fram min bakhandduk från förra baket, strödde på rikligt med grovt rågmjöl och stjälpte upp den fortfarande ganska lösa degen på handduken och vek ihop till ett paket för jäsning. Tänk på att detta bröd inte innehåller extra tillsatt jäst utan jäser av enbart surdegens jäskraft.
Medan vi åt middag fick den alltså jäsa i köket i sitt paket, då jag satte ugnen på 250 grader och såg till att det fanns plåtar i ugnen och is att lägga in när det väl blir dags att stjälpa in brödet.
En utomordentlig uppfinning kommer väl till pass vid tillfällen som detta; en bakduk av teflon, som degen stjälps upp på och som förs över till den heta plåten!
När degen stjälps upp bör skarven ligga uppåt enligt beskrivning MEN eftersom den var lös så vek jag in degen under sig själv runtom innan jag satte in den i ugnen.
Nu var det spännande, hur skulle det bli?
Ett trevligt frågesportprogram på TV med resor som tema fick fylla väntetiden inför slutresultatet. Efter en hel dags väntan och med en innertemperatur av ca 96 grader blev det inte så tokigt!

Ett matigt surdegsbröd med något fuktigt inkråm som med smör och en tunn skiva julskinka på smakade bra till frukost!
Tänk bara på att ha gott om tid när du tar dig för att baka det här!

Lycka till!
Riina

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s