Årsmöte och besök på Roma Valskvarns nya butik

Pressreferat Gutekorn årsmöte 2011
Styrelsen samt ett tiotal medlemmar och övriga intresserade mötte upp till årsmöte med Gutekorn ekonomisk förening. Föreningsordförande Sten Rosvall öppnade mötet med att påpeka att redan under Romarriket, tvåtusen år tillbaka i tiden , då kulturen där stod som högst, fanns en gud, Janus, som hade till uppgift att se både framåt och bakåt med sina två ansikten. Janus har för övrigt namngivit månaden januari, då man kan se bakåt dvs till föregående år och framåt, in i det kommande året. På Gutekorns årsmöte skall också vi göra det, se både bakåt, verksamhetsberättelsen och framåt, verksamhetsplanen.  Föregående verksamhet presenterades av styrelsen i ord och bild. Tack vare Leader-projektet, Gutekorn produkt- och affärsutveckling, som drivits sedan 2009, har många saker kunnat utföras som annars inte hade gjorts. Deltagande i mässor och studieresor utomlands, seminarier och konsumentaktiviteter för olika grupper på Gotland, produktutvecklingsaktiviteter som lett till att ett recepthäfte kunnat sammanställas under året, tryckta åker- och gårdsskyltar har kunnat produceras mm. Föreningen har under året tagit över det mesta av sortmaterialet från Hallfreda samt inköpt tork- och rensanläggningen från Stenstugu av Hushållningssällskapet. Föreningen har genomfört en näringsfysiologisk litteraturstudie och SLU Alnarp har släppt en första artikel om mineralinnehåll i ursprungliga sorter och lantsorter, där många av Gutekornsorterna ligger bra till och materialet kan utgöra bra underlag för kommande marknadsföringen av Gutekorn spannmålssorter. Föreningen har under året lagt upp en egen bloggsida där material om sorterna samlas samt nyheter läggs upp. En av Gutekorn sorter har kunnat uppförökas så den är möjlig att kommersialisera till lokala bagare och butiker under 2011. Föreningen hade vid årets slut 17 medlemmar från Jord till Bord.

Gällande övrig verksamhet framåt i tiden presenterade styrelsen sin marknadsplan för innevarande år, där försäljningsaktiviteter utgör en avgörande del. En bakningskurs med Manfred Enoksson från Saltå kvarn är inplanerad till maj månad och en kurs i knäckebrödsbakning till hösten. Verksamhetsplanen och marknadsplanen för föreningen är båda levande dokument och kompletteras vartefter. Vi har dock en projektplan och ett antal projektmål att uppfylla under året. Slutmålet är givetvis att kunna fortsätta arbeta utan tillskott av projektmedel. Årsmötet avslutades med en lunch till självkostnadspris i Lövstas matsal och därefter ett studiebesök i Roma Valskvarn och den nyöppnade butiken, där även Gutekornsorter nu finns på hyllorna.

Styrelsen för 2011 fick följande utseende: föreningsordförande Sten Rosvall, Halla, styrelseledamöter, Riina Noodapera, Hemse, Curt Niklasson, Näs, Ebbe Andersson, Vallstena och Liza Vikström, Alva.

Se bilder här

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s