Gutekorn har haft årsmöte

 

Gutekorn ekonomisk förening årsmöte
Referat på helagotland läser du här.
Gutekorn årsmötet avhölls i år på Bruket i Roma. Deltog både medlemmar och intresserade av det som Gutekorn arbetar med.

Under mötet presenterades Gutekorn årsberättelse i ord och bild, som visar på det omfattande arbete som föreningen gör, mycket tack till LeaderGotland för de projektmedel man haft till förfogande och till Hushållningssällskapet som bidrar med kunskap och personal. Samarbete har föreningen haft med SLU Alnarp och Hans Larsson och med föreningen Allkorn. Föreningen väntar med spänning på resultaten från ett forskningsprojekt på Alnarp kring ursprungliga sorter som presenteras under mars månad, förhoppningsvis till gagn för ”våra” ursprungliga Gotländska sorter.

Det finns många idéer att gå vidare med inom föreningen framöver, även gällande ”nya” projekt. Vi måste som vanligt se framåt och bakåt, säger ordförande Sten Rosvall, om man inte gör det får man se upp…

Det behövs alltid fler som engagerar sig i föreningens arbete aktivt och oavlönat, som t.ex. demonstrationer av föreningens produkter i butik och i samband med andra evenemang. Det behövs folk till det, s.k. ”ambassadörer”.

Skyltar i åkern är alltid bra att ha och beställning av dessa ombesörjs av föreningen. Likaså finns det böcker att beställa om föreningens arbete med recept till företagen.

När det gäller föreningens ekonomi och bokföring har föreningen sedan midsommar övergått till e-bokföring, vilket innebär att fakturering, kundregister, lager m.m. kan kopplas samman. Sten Rosvall har skött den ekonomiska biten med hjälp av Riina Noodapera och Liza Vikström på faktureringssidan. Märta Pettersson har varit behjälplig med försäljningen och vi hoppas kunna använda hennes tjänster framöver i föreningen. Curt Niklasson har tillsammans med både Liza, Märta och andra från styrelsen varit på olika demo-aktiviter under året och det behövs ständigt göras insatser för att informera och påverka konsumenter om varför man ska välja att betala mer för en bättre vara!

Medlemskap i föreningen diskuterades, att det borde finnas olika typer av medlemskap, stödmedlemmar och aktiva medlemmar.  I samband med frågan diskuterades medlemsavgifter och serviceavgifter. Styrelsen uppdrogs att ta fram förslag på det fortsatta arbetet till halvårsskiftet när Leader-projektet tar slut och ev. tillkalla en extra föreningsstämma för att klarlägga detta. Påpekades att en låg medlemsavgift är bra för att täcka utskick mm framöver samt att insats + serviceavgift kan vara särskiljande för olika typer av medlemskap och rösträtt i föreningen. Bra om man hittar en fungerande kombination för att slippa bilda nya vän-föreningar ex. vis. Hemsidan och prenumeration av Gutekorn-mjöl och produkter diskuterades likaså vem som ska vara ägare av utsädesbanken.

Liza Vikström delgav övriga deltagande i mötet Gutekorn ek. förenings marknadsplan i ord och bild. Föreningen jobbar med kunskap- kvalitet och smak och medlemsantalet idag kunde mycket väl utökas. En knäckfråga är distributionen av våra produkter till fastlandet. Det finns olika lösningar med olika prislappar. Förhandlingar pågår med ”Gotlandsspecialisten” och även andra. Storytellingen är en viktig bit av arbetet framöver för att få fram fungerande butiksmaterial till konsumenter. På hemsidan borde även odlarna porträtteras vid sidan om produkterna.

Föreningen har många olika linjer i ”Svalbard” i genbanken och behöver testa fram nya sorter som är både smak och ekonomi till föreningens bästa. En sort av lantvete som är fritröskande står på tur som kan ge lite mer ekonomi tillbaka än Vårspelten, som i siktad form förlorar mer än halva värdet från åker till påse. Vi behöver också fler odlare som tar ansvar för de olika sorterna. Torkning och lagring är fortfarande ett stort problem som kräver en lösning.

Mötet avslutades med att ordförande Sten Rosvall konstaterar att det krävs några månaders hårt arbete inför avslutningen och att det kräver insatser av både gamla och nya krafter för att ta sig vidare. Försäljningen är prioriterad, likaså att få KRAV certifieringen att fungera så vi kan använda märket på vårt mjöl och andra produkter. Självklart ska föreningen arbeta vidare med nya samarbeten kring pastatillverkning, pajskal och vad det vara månde, här finns möjligheter för medlemmarna att ta initiativ till prododukter där Gutekorn spannmål kan ingå och få avsättning framöver.

Styrelsen framåt består av ordförande Sten Rosvall, Ebbe Andersson, Curt Niklasson, Liza Vikström och Riina Noodapera.

Som avslutning på årsmötet fick vi en guidad tur i Sockerbrukets lokaler med tonvikt på ”Gotland Whisky AB”. Anders Stumle berättade om hur man gått tillväga med att skapa kapital till framställningen samt när man beräknas brygga den första batchen. Lokalerna är ännu halvfärdiga och anläggningen testades lagom under besöket för att se om rören var täta. Malten mältas av Staffan Larsson i Alva och enligt Anders Stumle kan det vara intressant att ta fram en smal produkt i framtiden av ursprungligt Gotländskt korn.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s