Gammal gotländsk nyhet i butik igen

Fynd av vikingatida silverskatter är närapå vardagsmat på Gotland. Nu nyintroduceras en vardagsmatskatt, vanlig bland annat under vikingatiden. I dagarna maldes det allra första fullkornsmjölet av den primitiva vetesorten vit emmer.
Emmer är en primitiv vetesort, som odlades allmänt i Sverige fram till vikingatiden. På Gotland fanns enstaka odling kvar ända fram till 1960-talet. Emmeraxen finns i flera olika färger, den typiskt gotländska sorten är vit. Nu har ekonomiska föreningen Gutekorn uppförökat Vit Emmer, som hittades i ett spannmålslager i Ardre på 1960-talet, och börjat odla den igen. Och i dagarna mals det första fullkornsmjölet! Tillgången är mycket begränsad, endast ca 500 kg kommer att produceras i år, men odlaren Sten Rosvall på Broe gård i Halla hoppas på större skörd nästa år. – Jag vill gärna inspirera till att prova en ny primör så här efter midsommar, menar Sten, som odlat ekologiskt i många år. – Jag tror på ekologisk odling och jag tror på den vita emmern. Den smakar härligt och det känns gott att odla en växt som i så många år anpassat sig efter den lokala jordmånen och klimatet. – De gamla sorterna är intressanta på grund av deras sällsynt goda smak, en faktor som vi glömt bort i det snabba konsumtionssamhället som vi lever i, menar Riina Noodapera som inspirerats till en mängd nya recept på gamla sorter till föreningen Gutekorns receptsamling.

Gutekorns sortiment finns hos flera ICA och COOP-handlare på Gotland, i butiken i Roma Valskvarn och går även att beställa genom Gotlandsspecialisten och Keges. Mjöl, som är märkt med Gutekorns logotype, är garanterat odlat och processat på Gotland av ursprungliga gotländska sorter som odlats sedan tiden före Kristi födelse på ön. Sorterna har anpassats till klimatet och jordmånen och har återupptagits i odling av duktiga ekologiska odlare för deras historiska bakgrund – och framför allt goda smak.

De ursprungliga sorter som föreningen Gutekorn saluför produkter av idag är vit emmer, vårspelt och borstvete. Man lanserar också helkorn och ris som ett smakfullt och Östersjövänligt alternativ till importerat ris. Föreningen har i samarbete med ett ekologiskt pastabageri tagit fram några olika pastasorter att förgylla vardagen med just för sin goda smak. Receptförslag för matlagning och bakning finns på http://www.gutekorn.se
Gutekorn är hundra procent Gotlandsproducerat, från jord till bord.

För ytterligare information, kontakta:
Sten Rosvall, Broe gård, mobil: 070-528 71 24

Vit Emmer odlad hos Sten Rosvall i HallaSå ser förpackningen och etiketten ut
Gutekorn dessert ”emmercotta”

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s