Gutekorn på Mitt Kök i Almedalen

Mitt Kök kom till Almedalen i år också.

Utsändningar från TV 4 med Kerstin Sjöberg och förklaringen till varför småkakor heter  ”pirrvitter” och några bilder från kakbedömningen och bilder från Gutekorn medverkan.

Vi hade ju ingen aaaning om när vi komtill bedömningen att Jens och Tommy redan smakat dessa läckerheter. Detta till trots hamnade båda av dessa två bland mina favoriter!

Årets kamp om vem som bakar Gotlands godaste pirrvitt/småkaka är avgjord!(Info från Hushållningssällskapets hemsida!)

Lördagen den 7 juli, på Mitt Kök Sverigeresans matmarknad, avgjordes vem som bakar Gotlands Godaste Pirrvitt 2012. 12 bidrag var anmälda och den namnkunniga juryn, bestående av Jens Dolk (mat- och vinkännare), Tommy Myllymäki (andra pris i Bocuse d’or 2011 samt Årets Kock 2007), Riina Noodapera (Hushållningssällskapet) samt Ulla Thomasson (Bottarve museigård) hade ett hårt, men njutbart, uppdrag.
1a pris: Erna Sandqvist,
Vaniljdrömmar
200 g smör
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk hjortornsalt
5 dl vetemjöl
Allt blandas och rullas till små bollar, lägges på plåt och gräddas 190 grader till lätt guldfärgade.

2a pris: Kerstin Sjöberg,
Pirrvittar

200 g smör
200 g råsocker (knappt)
1 msk honung
1 msk kanel
1 äggula
2 tsk bikarbonat
3 hg dinkelsikt
Blandas. Gräddas i 175 grader i ca 15 min.
Kerstins beskrivning: ” Pirrvittar som passar hela dagen: smulas i morgonfilen, till fm. fika ”klucku tei”, em fika ”otendagskaffi”, afternoon tea, med god ost till vin eller drink. Lyxpirrvitt dubbel med smörkräm smaksatt med calvados. ”

3e pris: Kerstin Vahlgren,
Spritskransar

1 dl sötmandel males tillsammans med några bittermandlar
Tillsätt 200 g smör
2 dl florsocker
1 äggula
4 dl vetemjöl
Spritsa till kransar eller ”S”. Grädda 175-200 grader tills lätt gyllengula.

Samtliga dessa recept går utmärkt att använda Gutekorn-sorter till!
Grattis till de goda kakorna!

Curre Niklasson försålde och pratade för Gutekorn helkornsprodukter med smakprover. Det vanliga är att folk frågar ”är det majs, eller är det linser”? suck. Det är spannmål, och då är samtalet igång.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s