Fältvandring i Vallstena

Gutekorn ekonomisk förening genomförde i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan under ledning av Hans Larsson från SLU i Alnarp en lärorik och uppmuntrande fältvandring i ursprungliga spannmålssorter hos Ebbe Andersson i Vallstena.

En lång rad bilar samlades på vägrenen vid sidan av fältet. Bo Pettersson, försöksledare vid Hushållningssällskapet Gotland, har tillsammans med Hans Larsson inlett ett jämförande fyraårigt projekt i fyra län med ett stort antal vår- och höstsorter av äldre spannmål i ekologisk odling där samtliga sädesslag, vete, råg, korn och havre ingår. Forskarna  är idag mycket intresserade av att studera och jämföra näringsinnehåll och motståndskraft mot sjukomar i äldre sorter med längre halm och moderna sorter med kortare halm. En fråga som aktualiserats med jämna mellanrum idag är bristen på halm. Hans Larsson, som har arbetat med forskning kring de ursprungliga spannmålen som togs tillvara på Gotland på 1960-talet ser stora vinster med att ta upp dessa i odling igen.

Vidare kan en möjlighet att komma tillrätta med olika sjukdomsangreppp i spannmål vara att odla likartade sorter i samma fält, såsom man gjorde redan för flera hundra år sedan när man inte hade andra metoder. Det är ett bra sätt att både klara sig från sjukdomar och extrema väderförhållanden. Det är bättre att få liten skörd än ingen alls. Är man duktig ekologisk odlare idag så kan man få bra utdelning i sin produktion, vid optimal odling behöver man uppnå en tredjedel av vad den konventionella odlingen behöver. Hans Larssons exempel med att 250 gram av äldre spannmålssorter i synnerhet vete i kosten motsvaras av ca 400 gram av moderna sorter gällande näringsinnehållet beskriver lite av livsmedelsläget för närvarande.
Gutekorn föreningen på Gotland som bildades 2008 har ett unikt material och en unik produkt. Under innevarande år har Leaderprojektet som föreningen arbetat med under tre år avslutats och steget ut mot verkligheten tagits. Gutekorn produkter finns idag i varierande omfattning i butikshyllorna runtom på Gotland- till konsument att prova deras smak och egenskaper som är förankrade långt tillbaks i historien, redan på bronsåldern odlades de vetesorter som erbjuds handel, restaurang och storkök idag. Spannmålsprodukterna är de enda på den Gotländska marknaden som har garanterat Gotländskt sortmaterial, odlas, mals och paketeras på Gotland. Något att tänka på och värdesätta, när man handlar.
Efter fältvandringen visades en Combicut- ett aggregat för ogräsrensning i ekologisk odling med ställbar höjd för ex.vis tistlar, baldersbrå mm.

Avslutningsvis intogs gemensamt medhavt fika i Alvena Lindaräng med en kaka av Vårspelt och röda vinbär på Rauripsens dag.
Receptet hittar du under fliken recept.
Bo Pettersson och Hans Larsson förärades med varsin bilderbok om Gutekorn med recept som tack för all hjälp, kunskap och support under projekttiden.
Styrelsen Gutekorn ekonomisk förening
Sten Rosvall
Curt Niklasson
Ebbe Andersson
Liza Vikström

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s