Gutekorn lagar mat på Radio Gotland

Gutekorn lagade mat på Radio Gotland fredagen den 4 oktober.
Gubbröran var där och rörde till det för oss…

Lyssna igen publik maries cafe 1dukning spannmålmari ser misstänksam utMarie ser misstänksam ut minsann…
Vi började med att baka upp lantbrödet och satte det på jäsning i korg, baka upp två pizzadegar, (degarna satta kvällen före och kalljästa för att utveckla godast arom) saknade degkavel så det blev till att kavla med en urdrucken champagneflaska från Radion, och det gick bra det med. Förkokning av borstvete och vårspelt. (Det är inte klokt vad en liten mängd spannmål kan räcka till mycket!)
Två pizzor blev det, den första med skivat äpple från trädgården, stekt lök, ädelost och riven hårdost, svartpeppar och rosmarin, den andra med tomatpuré med örtkryddor, stekt lök och hyvlade rotsaker, kokt speltvete (kärnor) mycket timjan från trädgården samt ost blandningen ovanpå.  Emottogs med förvåning! Vad gott det kunde smaka! Och tuggmotstånd var det.
Pizza med äpple

Sedan gjorde vi en ljummen sallad av borstvete, hyvlade rotfrukter, gulbeta, polkabeta, kryddor och dressing med örter. Rödbetssoppa med hela korn av vårspelt. Denna rätt var den enda som innehöll kött, dvs bacon. Allt övrigt vi lagade var vegetariskt!
Till det ett lantbröd av borstvete och vårspelt på surdegsgrund av råg.
En kornotto på borstvete helkorn, lök, bacon, trumpetsvamp, massor av riven ost o persilja (istället för spenat)rördes ihop på nolltid, det går fort att laga mat när man är förberedd!
Efterrättsgröt av borstvete fullkorn med honungsrörda svarta vinbär och blåbär.
Som avslutning en efterrättspaj med äpplen och päron under täcke av socker, borstvete och smör smaksatt med kardemumma. Mums!
Experimenterade gjorde vi och inga riktiga recept hade vi att utgå från men det gör det hela så fantastiskt roligt!
arbetsplatsDet var väl ett 30-tal människor på plats på Maries Café och maten, ja den gick åt. Det blev lite spannmål kvar till Gunnel Wallins hynsi i Sanda, men det får väl gå det! Roligt hade vi och vi gör gärna om det! Det är mycket som kan lagas med spannmål som botten eller ingrediens, som hela korn eller mald till fullkorns- (graham) eller siktat mjöl. Vem vet, snart kanske det snart kommer en müsli?.
soppa är gottbara slut kvarBara slut kvar!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s