Hushållslärare lagade mat med Curre o Riina

En matlagningsaktivitet för att lära mer om hur man kan använda hela kärnor av spannmål och mer fullkorn i matlagning har genomförts på Solbergaskolan i Visby. Det var full aktivitet från första stund när mängd olika saker skulle hinnas med under dagen. Men av kaos kommer ordning och uppdelningen av dagens olika moment bland deltagarna föll mycket väl ut.
Ur kaos kommer odningDeltagarna hade ett givet antal grundrecept att utgå ifrån som under arbetets gång fick nya intressanta komponenter. Likaså gjordes ett antal nya recept som föreningen gärna upptar till sin receptbank. Tack vare hushållslärarnas nyfikenhet och erfarenheter kunde vi komplettera och förnya användningsområdena för de hela kornen i matlagningen. T.ex. gjordes en pasta som färgades rosa med polkabeta, potatisrösti med hela korn som blev mycket spännande samt efterrättspizza i hjulform med hela korn strödda ovanpå istället för de pinjenötter som inte växer hos oss.
Rosa pasta 12 oktSyltkakor och matmuffinsVegbiffar m svampsåsPotatis och helkornsrösti med svampsås
efterrättspizza solhjulet

Efterrättspizza m äpplen och hela korn ”Solhjulet”Pizza Spark ei röviPizza ”Spark ei rövi” med matig topping, tomatröra, rotfrukter, ost och hela korn.
Matiga muffins med ost till tränande ungdomar bara att ta fram och värma i micron, knapriga knäckekex att dippa eller äta som de är med goda tillbehör eller röror är bara några exempel på allt som bakades och lagades.
Av de 14 deltagarna i aktiviteten tillagades en buffé av matiga tillbehör till mellanmål eller fika och avslutningsvis en kavalkad av olika traditionella maträtter men med helt gotländska råvaror med stort inslag av helkorn och fullkorn. Kroppkakorna med inslag av fullkornsborstvete var en höjdare i smak trots sitt lite ”tråkiga” utseende, som uppstekta i smör var en riktig delikatess.
Buffén 12 okt
Dagen bevisade att användning av mjöl och spannmål i köket betyder mer än bakning av bröd och bullar. Det är alltid bra att vara med och använda nya produkter praktiskt än att bara köpa en påse i affären som kan bli stående i skåpet för att man inte riktigt vet hur det ska användas.

Aktiviteten genomfördes av föreningen Gutekorn medlemmar Riina Noodapera och Curt Niklasson i samarbete med Hushållslärare, föreningen Medvetna matval och Studieförbundet Vuxenskolan. Gruppbild 12 okt
Lyckliga matlagare samlade runt allt som producerades under dagen och som vi naturligtvis inte orkade äta upp. Mycket av det som tillagades fick följa med hem till deltagarnas familjer för bedömning och förhoppningsvis spridning till elever, vänner och bekanta.

Här kan du se vad som är inlagt på www.helagotland.se under föreningsnotiser. Håll utkik så kanske det kommer i papperstidningen också.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s