Värdefulla spannmål från Ardre socken presenterades på gillesmöte

Kräklinge Garda Burs Hushållningsgille bjöd in representanter för Gutekorn ekonomisk förening  till sitt årsmöte i Ardre bygdegård för att presentera en världsberömd guldskatt som hittades i Ardre i början av 1960-talet. Det handlar om en skatt värd mer än de som tidigare hittats i den gotländska myllan, nämligen ursprungliga spannmål som varit i odling på Gotland från bronsålder till början av 1960-talet. Sveriges Lantbruksuniversitet var på den tiden på spaning efter möjliga rester av dessa sorter runtom i Sverige och hittade dem just i Ardre socken på Gotland. Sorterna har under åren förvaltats av Lantbruksuniversitetet och kommit i försöksodling i Alnarp och på Gotland på 1990-talet. De första som upptäckte värdet och de goda egenskaperna hos de gamla sorterna var Aurion bageri i Danmark, som kontrakterade ekologiska odlare runtom i Danmark att odla upp dessa för brödbakning. De var väldigt före sin tid på Aurion bageriet som numera fått många efterföljare. Spannmålssorterna har framförallt god smak men även en annorlunda uppsättning av proteiner och högre halter av mineraler och antioxidanter än moderna sorter.  På Gotland bildades föreningen Gutekorn 2008 som övertog sorterna från Lantbruksuniversitetet och nu uppförökar nu dessa så det kan komma bagerier, restauranger och konsumenter till del även på Gotland.
Curt Niklasson, odlare och styrelseledamot i Gutekorn lagade smakprover till mötesdeltagarna tillsammans med Riina Noodapera, som representerade Hushållningssällskapet. Historien om Gutekornet och skatten från Ardre rönte stort intresse och det kändes verkligen roligt att få presentera historien på rätt plats! Under kvällen avhandlades även gillets årsmöte och i gillet väckta frågor att föra vidare till Hushållningssällskapets stämma på Visby Hotell fredagen den 6 december, vår egen ”Nobelfest” där många fina insatser inom lantbruk, skogsbruk och landsbygd kommer att uppmärksammas. Aktiviteten skedde i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan.
Mötesdeltagare

Smakproverna bestod av kokta hela korn naturell av Vårspelt och Borstvete samt en ljummen sallad av Borstvete helkorn med rotsaker i vackra färger. Två pizzor hade tillagats med frukter, resp. rotsaker toppade med hela korn och ost, samt sprödknäcke av Borstvete och Vårspelt. Publikens betyg var gott och Gutekorn kommer gärna ut och lagar mer mat av Ardre-sorterna framöver. Spannmål har betydligt större användningsområden än bakning!
Smakprover i Ardre

Länk till Föreningsbrev i GT/GA

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s