Provsmakning av spelt för Brödlabbet

Vi har provat höstspeltbröd. Väldigt höga och vackra bröd, men ett var grötigt/kladdigt, vilket visade sig vara spelt odlat på Gotland. Den troliga förklaringen till detta är enligt Brödlabbet att denna spelt innehåller extremt höga glutennivåer vilket gör att degen tar upp mer vatten är vad stärkelsen kan absorbera i ugnen.

bröd 9 febr 2 bröd 9 febr 3

48. Oberkulmer odlat på Gotland
49. Speltvete Gotland odlat på Gotland
50. Speltvete Gotland odlat på Ekhaga
51. Oberkulmer odlat på Ekhaga

Oberkulmer är den tyska sorten som odlats tidigare på Gotland men ersatts nu av gotländsk spelt, som kräver lite mer omsorg i bakningen pgav sin höga glutenhalt.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s