Snart dags för kulturspannmålskonferens på Gotland

Tiden springer iväg. Nu har vi ca 80 anmälda till Kulturspannmålskonferens på Gotland 11-13 juli 2017 på Gotland Grönt Centrum i Roma.
Vi ser verkligen fram emot denna konferens och att få berätta om de Gotländska kulturspannmålen.
På en konferens måste man äta. Idag har Curt Niklasson och Riina Noodapera förberett en provsmak av kroppkakor med inslag av gotländska kulturspannmål. Färskmalt förstås!
Vi bakade på potatis från Hulte i Hemse och Broa i Halla, lök från Broa i Halla och fläsk från lokal butik i Hemse. För säkerhets skull gjorde vi ett gäng med svamp och lök också.
Många härliga timmar har vi tillbringat för att just du som besöker Gotland och konferensen ska få smaka hur kroppkakor kan varieras med olika kulturspannmål.
Vi hoppas att ni ska gilla dem lika mycket som vi.
Vi använde Vårspelt sikt, enkornsvete, emmervete, borstvete och vårspelt som vi malde på plats till fullkornsmjöl innan det tillsattes potatis-äggblandningen.
Vi konstaterar att de olika spannmålen beter sig olika och behöver tillsättas i olika mängder. Vi räknade inte hur många kroppkakor vi gjorde men uppåt 500 säkert. Det blev en del som havererade men dem steker vi upp och äter som delikatesser i närtid.
På bilderna några moment från processen. Man kan inte fota med kladdiga händer så därför saknas några moment såklart. Anders Nilson rensar borstvete med pincett.
Så här gick det till

Och så här glada var vi mot kvällningen

Såhär fullt blev det i kylen

trängsel med gurkor o annat så klart….

Vi ses på Kulturspannmålskonferensen!

Konferensen har fått stöd från Jordbruksverket och LeaderGute enligt nedan:

Gutekorn ekonomisk förening har fått projektstöd från Jordbruksverket Landsbygdsfonden för att täcka kostnader för 17 hitresta föreläsare, (arvoden, rese-och boendekostnader) projektgruppens arbete med planering av programmet mm, demoodlingar, trycksaker, köpta tjänster avs projektadministration och ekonomi mm

Hushållningssällskapet Gotland har fått projektstöd från LeaderGute och Jordbruksverket för 10 deltagande Gotlänningar (konferensavgifter) samt rådgivningsinsatser till odlare om 30 timmar avseende kvalitetsarbete med utsäde av kulturspannmål.

Liggande bild ull loggor beskuren

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s