Kulturspannmålskonferens på Gotland 11-13 juli 2017.

Tre intensiva dagar har förflutit i kulturspannmålens tecken på Gotland Grönt Centrum.
Ett 80-tal kulturspannmålsintresserade från Norge, Danmark, Finland/Estland, Sverige samlades på Gotland för att utbyta erfarenheter, ta del av nya forskningsresultat och diskutera gemensamma frågor. Många intressanta föreläsningar framfördes av 17 olika personer från länderna. Mötet avslutades med grupparbeten och framtidsdiskussion. Tredje dagen ägnades åt utflykt bland annat till Sten Rosvalls gård Broa i Halla för att se på kulturspannmål i fält, enkorn, vit emmer, vårspelt och borstvete. Därefter färdades man genom den gotländska naturen till Ardre, de gotländska kulturspannmålens sista utpost där de senast fanns i odling innan de byttes ut mot nya moderna sorter i början av 1960-talet. En presentation av kyrkan och av bygden gjordes av Riina Noodapera och en gruppbild av hela gruppen togs vid kopian av Ardrestenen som hittades under kyrkans golv i samband med en restaurering år 1900-1902. Ardrestenen och berättelsen om smeden Volund tycks vara spridd i stora delar av Norden och  eftersom vi nu representerade stora delar av historiens spridningsområde tog vi en gemensam gruppbild just där för att knyta ihop historien bakåt till nutiden och framtiden.

Dagen avslutades på Norrbys Museigård i Årets Socken VÄTE. Med Kvarnbesök, bullbak och kaipsoppa. Gårdens byggnader stod öppna för alla att besöka. Till slut skickades en enkät runt till samtliga i bussarna som utvärdering av både konferensen, arrangemanget och den egna nyttan.

Naturligtvis skall en ordentlig uppföljning göras på Gotland för att promota de gotländska ”guldkornen” till flera odlare, förädlare och konsumenter. Hur det ska göras får vi diskutera efter en välbehövlig vila.

Gruppbild vid Ardrestenen

Konferensen medfinansierades av Jordbruksverket, LeaderGute, Swedbank, Landshypotek med flera och arrangerades  av Allkorn, NordGen, Gutekorn, Grönt Centrum, Hushållningssällskapet i samarbete med Studieförbundet  Vuxenskolan.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s