Vandring i vetets historia i Halla

En fältvandring anordnades av föreningen Gutekorn i vetets historia på gården Broe i Halla hos Sten och Björn Rosvall.
Sorterna som ingick i vandringen var Enkornsvete, röd Emmer, svart Emmer, höstspelt, Borstvete Gotland, Jacoby Max, Hansa vete, Spelt Gotland med förfrukt av potatis. Vidare vårspelt och vit Emmervete (våremmer, även kallad Ardre-emmer).  Det finns för närvarande stor efterfrågan på emmervete hos kvarnar på fastlandet och föreningen hoppas på att det ska vara bra kvalitet på skörden efter förlusten av nästan allt utsäde i samband med regnen hösten 2017. Föregående år ägnades åt uppförökning av det lilla som fanns sparat i lagren. För närvarande är det inte så stor odling av kultursorterna på Gotland men hoppet står till en god skörd med hög kvalitet i höst. Nya medlemmar hälsas välkomna som vill lära om och fortsätta odla Gutekornsorter i framtiden. Med på vandringen var Ulla Johansson från Grönt Centrum Naturbruksutbildningen som fick med sig hela vetets historia från enkornsvetet till borstvetet att dela med sig av till eleverna.
Avslutningsvis delade Sten Rosvall med sig av erfarenheter från en internationell Kulturspannmålskonferens i Danmark han deltagit i och som vi hoppas få mer information om framöver. Föreningen Gutekorn är medlemmar i GodaGotland, en sammanslutning av Mataktörer på Gotland som delfinansierat konferensdeltagandet i Danmark.

Diskussionens vågor gick höga kring de Gotländska kulturspannmålssorterna som presenterades av Sten och Björn Rosvall i samband med fältvandringen.
Nya förkläden och böcker mm fanns att köpa med sig till medlemspriser.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s