KSLA seminarium om kulturspannmål

Se seminariet i efterhand här
5 februari, Öppet seminarium: Kan spannmål bidra till hållbar hälsa?

Tid och plats: kl 13-16:30, KSLA i Stockholm

Läs mer på denna pdf med information och program. Anmälan görs via denna länk.

Ur programmet:

”Historiska sädesslag i framtidens mat – presentation av projektet” (Karin Gerhardt, forskare, SLU Centrum för biologisk mångfald).

”Vad äter unga – resultat från matvaneundersökningen ”Riksmaten ungdom”, (Anna Karin Lindroos, nutritionist, Livsmedelsverket).

”Hur kan Sverige äta för hälsan inom planetens gränser –vad säger EAT-Lancet, dess nordiska tappning och hur tar vi det framåt?” (Karin Jonsson, forskare, livsmedelsvetenskap, Chalmers tekniska högskola)

”Gluten på gott och ont”, (Carin Andrén Aronsson, forskare, Lunds universitet).

Seminariet är ett samarbete mellan SLU, högskolan i Kristianstad, och Kungl.Skogs- och lantbruksakademien, KSLA.

Om forskningsprojektet

Syftet med projektet är att undersöka potentialen hos kulturspannmål (gamla sorter) i ekologisk produktion.

Dessa har en bredare genetisk variation än moderna spannmål och anses vara mer resilienta mot miljövariation, vilket är en stor fördel med tanke på klimatförändringarna.

Förädlingen av spannmål har traditionellt haft fokus på avkastning, sjukdomsresistens och industriell bakningskvalitet, medan hälsoaspekter, smak och andra kvalitetsaspekter varit mindre centrala.

SädesfältI projektet jämförs kulturspannmål och moderna sorter av vete och råg i ekologisk odling under tre år, för att studera effekten av skötsel, miljö, avkastning, näringskvalitet, samt konsumentpreferenser. Sensoriska analyser kommer att genomföras och faktorer som gör kultursorter attraktiva för konsumenter att identifieras. Dessutom kommer innovativa produkter med kulturspannmål skapas.

Forskarna arbetar tvärvetenskapligt och innovativt med olika aktörer såsom bönder och bagare, och räknar med att genom sociala medier nå nya målgrupper av konsumenter som normalt inte nås av populärvetenskaplig kommunikation. Resultaten från projektet förväntas bidra till en ökning av både produktion och konsumtion av ekologiska kulturspannmål.

Projektet ligger i linje med Sveriges nya livsmedelsstrategi som framhåller att ”forskning och kompetensutveckling kring nya produktionsmetoder, nya växtsorter, hållbara och hälsosamma livsmedel etc. är av stor vikt för en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja”.

Genom att stimulera produktion och konsumtion av hälsosammare och mer hållbart producerade bröd av kulturspannmål adresserar projektet tre av de Globala Hållbarhetsmålen: Hälsa och välbefinnande, Hållbar produktion och konsumtion, och Ekosystem och biologisk mångfald.

Upptäck mer

Resurser och dokumentation – Här hittar du rapporter som projektet publicerat, presentationer och annan dokumentation från seminarier och workshops, och länkar till inslag där projektet förekommit i media.

Fakta:

Projektledning: Karin Gerhardt, Centrum för biologisk mångfald, SLU, och Galia Zamaratskaia, Institutionen för molekylära vetenskaper, SLU.

Övriga medverkande forskare i projektet är: Roger Andersson, Institutionen för molekylära vetenskaper, SLU; Jan Bengtsson, Institutionen för ekologi, SLU; Göran Bergkvist, Institutionen för växtproduktionsekologi, SLU; och Karin Wendin, mat- och måltidsvetenskap, Högskolan Kristianstad.

Medverkande aktörer i branschen:

  • Eldrimner (Nationellt resurscentrum för mathantverk) – Magnus Lanner, bageriansvarig
  • Bagare: Caroline Lindö, Sébastien Boudet & Karin Gerhardt
  • Ekobönder & mjölnare: Wästgötarna, Niclas Dagberg & Anders Lunneryd
  • Föreningen Allkorn

Finansiär: Formas.

 

https://www.slu.se/kulturspannmal

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s