Pågående projekt

Hushållningssällskapet har ansökt om stöd från LeaderGute att arbeta med
”Kulturspannmål på Gotland – internationell konferens och kvalitetsarbete”
Projektet beviljades av LAG i december 2016 och av Jordbruksverket våren 2017. Projektet har startat 14 mars med information av Stefan Uddin kring kvalitetsarbetet med kulturspannmål och information av projektledare Riina Noodapera om Kulturspannmålskonferens på Gotland 11-13 juli 2017; där 10 gotländska aktiva odlare, bagare, bryggare erbjuds subventionerat deltagande inom projektets ramar. Mer om konferensen läser du under fliken Kulturspannmålskonferens på Gotland 11-13 juli på https://gutekorn.wordpress.com

länk till EU-kommissionens webbplats för jordbruk och landsbygdsutveckling.

………………………………………………………………………………………………………………………………..

Gutekorn ekonomisk förening har erhållit stöd från Jordbruksverket för projekt 2017-440 Kulturspannmålskonferens- arena för spridning av ny innovativ kunskap 11-13 juli 2017 på Gotland med 277 000 kronor. (Beslut 22 juni 2017)
Syftet är att hålla kurser för att tillgodose behovet av gamla kunskaper gällande kulturspannmål som fallit i glömska men som i levande bevarandearbete kan komma till pass. Projektet består i att hålla en kulturspannmålskonferens på Gotland 11-13 juli 2017 där en resa i odlingslandskapet ingår. Mål på lång sikt är att konferensdeltagarna har fått ny kunskap och idéer till utvecklade tekniker och metoder för bland annat bekämpning av sjukdomar i odlingen och bevarande av kultursorter på olika håll i Sverige och är redo att  utveckla nya produkter med hälsoprofil som kommer att fylla marknadens efterfrågan och leda till ökade förtjänster för odlarna.
Stödet finansieras av Landsbygdsprogrammet 2014-2020 inom åtgärden 1.1 Kompetensutveckling, prioriteringen 6 B Grönt kulturarv och lantraser.
Stödet avser kostnadstäckning för föreläsare, projektledning, demoodlingar, konferenskostnader resor och boende för föreläsarna.

länk till EU-kommissionens webbplats för jordbruk och landsbygdsutveckling.

EU-flagga+Europeiska+jordbruksfonden+färg[1]

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

tidigare
För närvarande har föreningen ett avslutat projekt som väntar på eventuell komplettering.
Gutekorn ek. förening har arbetat tillsammans med företrädare för Gutefåren på Gotland i ett nytt projekt: ursprungsskydd för äldre gotländska lantsorter och lantraser i Sverige- det nya Matlandet, för att ansöka om SUB (Skyddad ursprungsbeteckning) av ”GÅTTLANDSVAITE” ett samlingsnamn för flera av Gutekorn kultursorter av vete härstammande från bland annat ”Skatten från Ardre” som du läser mer om här.

Läs mer om projektet här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s