Mat av helkorn och ris

Risotto på enkorn

Risotto på Gutekorn enkornsvete

Gutekorn kornotto
Kokning av Gutekorn helkorn eller Gutekorn ris
Ljummen sallad av Gutekorn helkorn

Gutekorn vårspeltsallad med ruccola och dill

Vårspeltsallad med tomat och ruccola

Gutekorn Rågsallad med bacon

Gutekorn Saffranspannkaka

gutekorn-saffranspannkaka-pa-enkornsvete

Svenskt Ris!
Risodlingar släpper ut stora mängder metan, en växthusgas som orsakar 25 gånger starkare växthuseffekt än koldioxid. Merparten av allt ris odlas på översvämmade fält och metanet bildas när växtdelar bryts ner i den syrefria miljön under vattnet.
Tur att vi i Sverige och på Gotland har vårt eget Ris!
Våra spannmålssorter går nämligen utmärkt att använda precis som ris. Mathavre, matdinkel, matvete, matkorn/kornris, korngryn, hela kärnor av spelt, emmer, enkorn, borstvete mm både smakar mer och innehåller mer kostfiber, vitaminer och mineraler än vitt polerat ris. De skall alla sköljas ordentligt och helst blötläggas över natten för att förkorta koktiden. Kärnorna kan ha olika koktid, så pröva dig fram. Bäst resultat fås om de blötläggs innan. Avseende Vårspelt, som har ett mycket tunt skal runt kärnan, blir koktiden då ca 10 minuter. Borstvete, som har ett hårdare skal runt kärnan, kan behöva koka 45 minuter eller längre.

Kokning av Gutekorn hela kärnor.
skölj kornen i dubbla mängden vatten och plocka bort ev skaldelar som flyter upp. Byt vatten och låt kornen stå i detta över natten. Byt vatten igen och koka kornen på låg värme i ca 20 minuter. Stäng av plattan och låt kornen eftersvälla under lock. Lämpliga att använda till en ljummen sallad eller en ”Kornotto” .

Receptet nedan fanns i tidningen ”Villaliv” 2 april 2014.
Dinkelrisotto med sparris och halstrad fisk.
1 gul lök, 1-2 msk rapsolja, 4 dl hela speltkärnor, 2 dl vitt vin, 1 bunt sparris, 6-8 dl grönsaksbuljong, 1 dl finriven Västerbottenost (eller annan lagrad ost), salt och svartpeppar. Fisk av en sort som du gillar att toppa med.
Finhacka löken och stek den i en kastrull på låg värme i rapsolja tills den blir genomskinlig. Tillsätt de hela kärnorna (okokta, helst blötlagda) och låt koka på medelvärme utan lock. Skär sparrisen i bitar. Koka upp buljongen och förväll sparrisen lätt. Ta upp sparrisen och spara buljongen. När vinet har ångat bort i kastrullen med kärnorna tillsätts buljongen så att det täcker. Blanda ordentligt och låt småkoka under lock. Tillsätt mer buljong efterhand den sugs upp av kärnorna. Tar ca 20 minuter? Blanda i sparrisen och osten, smaka av med salt o peppar.
Salta o peppra fisken och stek den i smör. Lägg fisken med hackad persilja på toppen av risotton.
Smaklig spis.

Lämna en kommentar