Våra övriga sorter

Föreningen arbetar även med olika typer av korn, som odlats på Gotland.

Gotland Whisky AB, är intresserad att prova vissa sorter för malttillverkning som sedan kan bli en specialvariant av whiskyn ”Isle of lime” Gutekorn. Vem vet?

Korn kan även användas som helkorn i mat, som mjöl i olika blandningar av gryn eller till bakning.

Gotlandsråg är en viktig gröda att ta up i odling och användning igen. I jordbruksverkets lilla skrift om bevarandesorter står att läsa om råg från Gotland:
När Emil Jacobsson från Gården Liffor i När på Gotland fick frågan varför han fortfarande odlade den gamla gotlandsrågen svarade han – ”Källingarna tycker att det blir så gott bröd”.

Gotlandsrågen har anpassat sig efter de förutsättningar som den mött sedan den började odlas på ön. Den grodde i torra väder som oftast råder och den växte i de magra åkrar som bjöds. Bönderna anpassade sådden efter förutsättningarna. Vid såtid i augusti såddes den ut i skymningen då daggen började lägga sig på marken. I gryningen när kornet tagit åt sig fukt, gick man ut och harvade ner den. Åkrarna gödslades sparsamt, vart tredje år hämtade man hem släke, tång från stranden och spred på åkrarna. På somliga ställen på norra delen av ön, odlades gotlandsrågen på strandvallarna.

Den gotlandsråg som odlas idag på Gotland har sitt ursprung från gårde Liffor i När. Här har den odlats sedan 1940-talet. Gotlandsråg Boge är det exakta namnet på denna gotlandsråg.

Havre, såsom nakenhavre eller svarthavre är välkommen åter i odlingen.

Lämna en kommentar